
Rýmovník aneb kamarád všech nachlazených
Slyšeli jste někdy o rýmovníku? Jestli ne, bude pro vás tento článek užitečnou radou. Už našim babičkám totiž tato zázračná rostlina pomáhala překonávat nepříjemná nachlazení. Co je rýmovník a co dokáže se dozvíte v tomto článku.
Rýmovník citronový je opravdu velmi aromatická rostlinka. Někteří by si snad mohli i říci, že je roztomilá, jelikož její listy jsou pokryty jemnými světlými chloupky. Už jen tato skutečnost napovídá tomu, že rýmovník patří do čeledi hluchavkovitých. Znám je především pro svou vlastnost pomáhat lidem nejen při nachlazení.
Rýmovník si s jinou hluchavkou nespletete, jelikož má charakteristickou vůni a chuť. Je to taková domácí aromaterapie. Avšak rýmovník je pro spoustu z nás celkem novinka, neboť se do povědomí dostal díky internetu, a to pouhých pár let zpět. Není ale divu, že roste jeho popularita, rýmovník je prakticky domácí lék na nachlazení a různé ostatní problémy postihující horní dýchací cesty. Vůně se uvolňuje hlavně až po rozdrcení lístků nebo mnutí mezi prsty.

Kde se vzal, tu se vzal…
Rýmovník pochází z východní Afriky a dnes se jedná spíše o nenáročnou pokojovou rostlinu, kterou stačí vystavit dostatku světla a pravidelně ji zalévat, aby se dužina jejích listů mohla správně vyvíjet. Lze ho najít také pod názvy moud či molice, kubánské oregano, mexický či řecký eukalypt. Říkáte si, proč právě tyto názvy? Zřejmě to bude proto, že rýmovník má široké využití také v gastronomii. Svojí chutí úzce připomíná oregano, avšak s agresivnější mentolovou příchutí.
Rýmovník není ani žádný puntičkář co se týče množení. Stačí část stonku s alespoň jedním lístkem zapíchnout do půdy a pokračovat tak, jak jste byli zvyklí u původní rostlinky. Pokud nechcete shánět půdu, bohatě postačí sklenice s vodou. Přibližně do měsíce by vám pak měla vyrůst nová dospělá rostlinka.

Jak ho můžeme využít?
Je to vlastně úplně fuk. Každý si svoje využití najde, jelikož ve fantazii se meze nekladou. Rýmovník je vcelku renesanční rostlinka (lze ji využit pro spoustu věcí). Její využití se vymezuje od repelentu až po koření v kuchyni. Dá se požívat i syrový. Například vhozením lístku do čaje, což je úžasný recept, který vám pomůže od spousty neduhů. Dále se dá lístek rozmačkat a vyteklou šťávu si namazat na nos, aby výpary pomáhaly uvolnit hlen. Pokud je někdo líný, může si smotat celý lístek a strčit do nosu. To pomůže zajisté také.
Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, používá se nejen k léčbě horních cest dýchacích nebo v kuchyni, ale i pro léčbu kožních problémů. Z rýmovníku lze vyhotovit například hojivou mast. Samotný lístek se dá použít na odřeniny, po štípnutí hmyzem i při spáleninách. Je to zkrátka všelék. A pro muže je zde také využití – hodí se ho přiložit na kůži po holení!
